De wandeling, dat is het beginpunt van mijn werk. Dit kan een korte wandeling dichtbij huis zijn of een lange expeditie in een afgelegen woestijn. En alles daartussenin. De wandeling transformeert in een werk: een tekst, een fotografisch beeld, een boek of een interventie. Vaak ook een samenspel van deze elementen. En soms is de wandeling zelf het kunstwerk.
Waarom wandelen? Als je te voet reist word je onderdeel van het landschap. Het lopen zelf brengt je een een flow. Je lichaam en geest komen op dezelfde golflengte als de wereld waar je doorheen beweegt. Dan ben je ontvankelijk voor de details in je omgeving. Tegelijkertijd ontstaat ruimte om de grotere context te ervaren. Je wordt je er van bewust dat je deel van het landschap uitmaakt: er één mee bent.
Door het lage reistempo heb je alle tijd, aandacht en openheid voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen.
Wat is er achter de horizon? Die vraag houdt mij in beweging. Zo ben ik steeds op zoek naar nieuwe wegen en nieuwe inzichten. Juist afgelegen gebieden spreken mij extra tot de verbeelding want er is daar oneindig veel ruimte en dat geeft ook ruimte in de geest: ruimte voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe ideeën, maar ook een reset; het loslaten van bekende ankers.
Altijd terugkerend is de leegte en de stilte deze roepen filosofische vragen op. De fascinatie voor de horizon – en wat daarachter ligt – roept herkenning op en legt diepere verlangens bloot.
Deze ervaringen komen terug in mijn werk. Dat kan zijn in een fotoserie of een ingreep in het landschap. En in de boeken die ik maak. Het boek is dan het medium, mijn expressiemiddel.
Het boek als totaal en de materiaalkeuze vertelt en versterkt het verhaal. Het geheel van tekst, beeld en ontwerp geeft de wandeling en het boek een diepere ervaring, die aanhaakt op universele menselijke dromen. Aansprekend is de gedachte dat de wandeling een metafoor is voor het leven zelf. Nee: wandelen is het leven zelf.
De kunstenaarsboeken zijn met veel aandacht gemaakt en vaak deels eigenhandig gedrukt met bijzondere technieken of papiersoorten. Het zijn niet zomaar boeken, maar bibliofiele uitspattingen. Conceptueel en filosofisch ingestoken kunstenaarsboeken, die ik in eigen beheer uitgeef.
Kijk voor alle gelimiteerde uitgaven in de bookshop.
Verdere verkooppunten (met een selectie van de collectie)
Boekiewoekie, Amsterdam (NL)
Boekenbar, Utrecht (NL)
Noorderzon, Arnhem (NL)
Printed Matter, New York (USA)
Commentarivm, Izmir (TUR)
Anderen / pers over verschillende boeken / projecten:
Urbanautica institute over Morningwalks
Lijkt elke ochtend wandelen in het bos vandaag de dag een luxe, een voorrecht? Als dat zo is, dan is er iets misgegaan met stedelijke beschaving, en daarom is het zinvol om erover na te denken.
Business Art Service over Zwavelvallei (oneindig zwart)
Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis en alles wat de kunstenaar daarbij vastlegt.
Parool, over oneindig zwart (boek/tentoonstelling):
Een leeg hoofd dankzij kale natuur
Mr Motley, over de verte voorbij:
Papier met een glinstering, de tactiliteit van het papier, de blinddruk en de inktsoort zijn eigenlijk de bijschriften bij de foto’s van Roelant Meijer. Ze vullen de foto’s en de teksten aan waar nodig: het voelen van een reis gaat verder dan het bevriezen van een moment.
Trouw, over Saharazand:
”Zand verveelt nooit… in de woestijn is niets anders dan zand, overal. Die eentonigheid verandert je blik. Je gaat verschillen zien, details.” …”Boek met schitterende foto’s van het ’niets’ ”
Volkskrant over (o.a) Maroc, I am your friend
Reisboeken kun je ze niet noemen. Maar mooi zijn ze…. prachtig ontworpen, kleine boekjes, met kaartjes, foto’s en aparte typografie…in de gekozen combinatie wordt de sfeer van de reis en het land opgeroepen.
Exposities
2024: Kunstmaand Ameland met installatie ’Phantom islands’ in Marietiem Centrum Abraham Fock
2024: Deelname aan Kunstmaand Ameland met installatie ’walking with Rumi’
2024: Groepsexpositie ’Kunstenaars die wandelen’ In Kunstliefde, Utrecht
2023: September: Expositie installatie ’walking with Rumi’ op Landgoede Brakel, Brakel
2023: Installatie ’walking with Rumi’ op kunstroute ’Open Stal’ in Oldeberkoop
2023: Expositie in ’zomerboekhandel’ van de roofprintpers, Middelburg
2023: Expositie Dasth-e Lut / Saharazand in Tuindorpkerk, Utrecht
2022: Artist in Residency in: Museum of Loss and Renewal (Italië), met als thema:
Publishing as an artistic practice
2022: Spreker en deelnemer bij: ’Walking art and relational geographies’ – conferentie in Gerona (Spanje)
2022: Pelgrimage met ontmoetingen: Walking with Rumi: (Turkije)
2021/2022: Groeps-expostie: ’un-boxing’ georganiseerd door: Arts Territory Exchange, op verschillende lokaties met elke keer een eigen curator: 1. Shelf, Cambridgeshire, (UK) 2. Las Bodfa Anglesey North Wales, (UK) 3. Sainte Croix Galleries (FR)
2020/21/22 Walking-art interventies; ’Dwaalspoor’ diverse lokaties in Nederland
2021; Artist in Residency in: JOYA_AIR (Spanje)
2021: Groeps-expositie: ‘kunstsalon IJL’, Galerie Noord, Groningen (NL)
2021: Groeps-expositie: ‘LAVA’, NA64, Amsterdam (NL)
2019/2020: Groeps-expositie: ‘A Stitch In Time’, Today Art Museum in Beijing (CHINA) als onderdeel van Arts Territory Exchange representatie
2019/2020: Solo-expositie: ’saharazand / oneindig zwart’ (13 okt 2019- 31 02- 2020) in SCHUNCK, Heerlen (NL) tevens onderdeel van het Dutch Mountain Film festival 2019
2019: Groepstentoonstelling: ’Put this in your window and think of me’, Department of Land Economy/ Cambridge Artworks, Cambridge (U.K.)
2018: Groepstentoonstelling ’Goud onder het ijs’ in ARTI en AMICITIA, Amsterdam (NL)
2015: Artistbooks expositie: door Bankstreet Arts – Sheffield (Great Britain).
2013: Landart als onderdee van de Chemain-Fasaint (ars natura-pad), Concots-Escamps (Frankrijk)
Zie voor mijn werk als grafisch ontwerper de site: www.tegenwind.eu